انضباط در کارها یکی از رموز موفقیت در هر کسب و کاری است. اگر می خواهید با اهمیت نظم و انضباط در معاملات آشنا شوید این مطلب را تا انتها دنبال نمایید.

بدون شک هیچ تریدری بدون برنامه ریزی برای معاملاتش نمیتواند مدت زیادی در بازار دوام بیاورد اما باید توجه داشت که یک برنامه ریزی هر چقدر هم خوب باشد چنانچه با نظم و انظباط آنرا اجرا نکنیم هیچ نفعی برای ما نخواهد داشت.

ریچارد دنیس ( بنیانگذار استراتژی لاک پشتها ) می گوید هیچ وقت نگران اینکه قیمتها به کجا میروند نباشید بلکه به این فکر کنید که اگر قیمتها به هر طرفی رفتند شما چه خواهید کرد. بدین معنی که وقتی شما یک معامله را آغاز میکنید دیگر هیچ کنترلی بر روی قیمتها ندارید پس نگرانی به شما هیچ کمکی نخواهد کرد. در عوض باید بر روی نقاط کلیدی نمودار تمرکز کنید و از قبل برنامه ریزی کنید که اگر قیمت به این نقاط رسید عکس العمل شما چه خواهد بود. با انجام اینکار شما یک معامله غیر احساسی خواهید داشت و یکی از بزرگترین محاسن این کار عدم اضطراب در هنگام معامله است.

برای مثال فرض کنید شما سهم ایکس را تحت نظر دارید و بنا به دلایل تحلیلی خودتان در قیمت 42 دلار مقدار 100 سهم را خریداری میکنید . بعد از اینکه معامله را آغاز کردید می بایست سوالات زیر را از خودتان بپرسید:
- اگر این معامله خلاف پیش بینی من حرکت کرد با چه میزان ضرر از معامله خارج خواهم شد و یا با توجه به سرمایه و ریسک پذیری ام تا چه میزان ضرر را میتوانم در این معامله تحمل کنم؟
- اگر این معامله در جهت پیش بینی من حرکت کرد من کی و با چه میزان سود از آن خارج خواهم شد و در حقیقت استراتزی من برای خروج همراه با سود از این معامله چیست؟

- آیا اگر این معامله در جهت موافق با پیش بینی من حرکت کند من در چه قیمتی و به چه میزان بر معامله خود خواهم افزود؟
- تا چه زمانی منتظر رسیدن معامله به هدف قیمتی خود خواهم ماند و تا چه زمانی اگر این معامله به حد سود من نرسید از آن خارج خواهم شد برای بستن معامله اقدام خواهم trailing stop و آیا با استفاده از دستور کرد؟
- چنانچه این معامله با ضرر بسته شود من یکبار دیگر معامله خود را با برنامه تریدم چک میکنم و مطمئن میشوم که تمام قوانین را رعایت کرده بودم و سپس منتظر فرصت های بعدی می مانم.

پس شما قبل از ورود به بازار یک برنامه ریزی کامل برای معامله خودتان خواهید کرد . حال به عنوان یک مثال برای برنامه ریزی فرض کنید دستور خریدی برای 100 سهم ایکس در قیمت 42 دلار وارد کرده اید و حد ضرر خود را در قیمت 39 دلار قرار می دهید . در حالی که واقعا نمیدانید قیمتها به کدام سو خواهند رفت ؟

حال فرض کنید که قیمتها در جهت موافق با پیش بینی شما حرکت میکنند. در اینصورت شما دومین دستور خرید خود را در قیمت 50 دلار قرار میدهید و بعد از مدتی دستور بعدی شما نیز در قیمت 50 دلار و با حد ضرر 45 دلار فعال میشود . معامله همچنان در جهت سوددهی برای شما حرکت میکند و شما هم حد ضررتان را بالاتر میاورید و در فاصله مناسبی از قیمت بازار قرار میدهید. نهایتا در قیمت 130 دلار حد ضرر شما میخورد و شما با یک سود کلان از معامله خارج میشوید.

میبینید چنانچه یک برنامه ریزی کامل داشته باشید تا چه حد کارها راحت میشود؟ زمانی که برنامه ریزی کاملی دارید شما میدانید چه کاری میخواهید انجام بدهید. حد ضرر را تنظیم میکنید , به موقع بر میزان معاملاتتان می افزایید و به موقع نیز خارج میشوید. بطور خلاصه در این حالت شما به مانند یک تریدر حرفه ای و فارغ از هرگونه احساسات عمل کرده اید. مطمئن باشید اگر یک برنامه ریزی کامل برای معامله داشته باشید و با نظم و انظباط آن را دنبال کنید ترید کردن برایتان یک کار ساده و جذاب خواهد شد که هیچگونه اضطرابی را هم به شما وارد نخواهد کرد.

برنامه ریزی برای معاملات مانند برنامه ریزی برای مسافرت است شما باید برای هر اتفاقی که ممکن است رخ دهد یک عکس العمل مناسب و از پیش تعیین شده داشته باشید . خیلی از مواقع معامله همان راهی را میرود که شما میخواهید اما فراموش نکنید که این اتفاق همیشه ممکن نیست و شما باید آماده باشید که اگر قیمتها به سمت بالا رفتند چه کنید و یا اگر قیمتها سقوط کردند چه خواهید کرد یا حتی مثلا اگر مدت زیادی گذشت و قیمتها بدون نوسان قابل توجه و رو به جلو حرکت کردند تصمیم شما درباره معامله تان چه خواهد بود.

در بسیاری از جلسات و سمینارهای مختلف به کرات شنیده ام که افراد سوالاتی میپرسند مانند اینکه : " من سهم ایکس را چند ماه قبل به قیمت 25 دلار خریده ام به نظر شما هنوز آنرا نگهدارم ؟ " من وقتی که این گونه سوالات را میشنوم بسیار متعجب میشوم و از خودم میپرسم چطور امکان دارد که یک نفر اینگونه معامله کند؟ یعنی واقعا این شخص هیچ برنامه ای برای معاملاتش ندارد ؟ اینطور افراد از بازار چه انتظاری دارند وقتی حتی نقطه خروج از معامله را نمی دانند و برای دانستن آن مجبورند مرتبا نظر دیگران را جویا شوند؟

اگر این شخص یک برنامه ریزی برای معاملاتش داشت و از آن مهمتر این برنامه را با نظم و انظباط دنبال میکرد هرگز احتیاج نداشت اینگونه سوال بپرسد. شاید بتوان گفت یکی از مهمترین دلایلی که مردم علاقه دارند نظرات دیگران را دنبال کنند همین نداشتن برنامه ریزی باشد.

اکثر مردم ترجیح میدهند نظر دیگران را جویا شوند و این نشاندهنده نداشتن برنامه ریزی و انظباط در معاملات شان است. با این کار اینگونه افراد خودشان را از زحمت فکر کردن خلاص میکنند که خب مطمئنا این کار به نفعشان نخواهد بود.

زمانی که شما شروع به اجرا کردن برنامه ترید خودتان مینمایید نباید احتیاجی به دانستن نظر دیگران داشته باشید. وقتی شما سهم ایکس را زیر نظر دارید و در قیمت 60 دلار آنرا می خرید و حد ضرر اولیه تان را 56 دلار قرار میدهید چرا باید از حرف کسی که میگوید " سهم ایکس را بفروشید زیرا از خرید اشباع شده و بزودی به قیمت 20 دلار سقوط خواهد کرد " دلواپس و نگران شوید؟ اینرا بدانید که اولا آن شخص هر چقدر هم حرفه ای باشد باز هم امکان اشتباه دارد و ثانیا وقتی حد ضرر شما در قیمت 56 دلار است و به محض افت قیمت در این نقطه پوزیشن شما بسته خواهد شد دیگر جایی برای نگرانی وجود ندارد. در این حالت است که پاسخ شما به سوال " آیا امروز از قوانین مربوط به معاملاتم بطور کامل پیروی کردم؟ "مثبت خواهد بود و پاسخ مثبت به این سوال نشاندهنده این است که مسیر حرکت شما درست است.

من به شما اطمینان میدهم که افرادی مانند وارن بافت و جورج سوروس که در بعضی مواقع ارزش سهامی که خریداری میکنند به 50 میلیون دلار نیز میرسد کاملا میدانند که قیمت به هر طرفی برود آنها چه خواهند کرد. آیا شما میتوانید تصور کنید که وارن بافت با خودش فکر کند که اوه من بیست میلیون دلار از سهم ایکس را خریده ام و الان 15 درصد از ارزش آن کم شده است حالا چه باید بکنم؟ من به شما میگویم امکان ندارد چنین اتفاقی بیافتد. حالا چرا باید بین معاملات شما و این افراد تفاوتی باشد ؟ این اصلا مهم نیست که شما با 5000 دلار یا 50 میلیون دلار معامله میکنیدد بلکه نکته مهم رعایت قوانین است که برای هر دو حساب لازم است. شما باید تمام احساسات خود را از بین ببرید و فقط بر اساس برنامه ای که قبلا تنظیم کرده اید عمل کنید.